Marie Zelená

Co Vás vedlo k tomu stát se jednou z mediálních tváří soutěže ORDINACE ROKU?

I přesto, že se v rámci své činnosti dostávám do kontaktu zejména s dětskými lékaři na nemocničních odděleních, jsem přesvědčena o tom, že prostředí lékařských ordinací hraje v působení na pacienta zcela zásadní roli. Dvojnásob to pak samozřejmě platí v případě dětských pacientů. Proto jsem byla velmiráda, že mohu do tohoto projektu přispět tím, že ho budu jako jedna z mediálních tváří reprezentovat a šířit ve veřejném povědomí.

Jste známá oděvní a módní návrhářka, co Vás přivedlo k myšlence oblékat svými veselými zástěrkami personál dětských onkologických oddělení a pediatrických ordinací?

Dovedla mě k tomu má osobní zkušenost, protože člověk, který je mi velmi blízký,sám prodělal onkologickou léčbu. Naštěstí zcela úspěšně. Při této příležitosti jsem se seznámila s panem profesorem MUDr.Pavlem Šlampou CSc., přednostou Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně. Jednou mě při návštěvě svéhoústavuprovázel po odděleních a když jsme došli k ozařovnám, zmínil se, že by bylo pěkné, kdybych vymyslela něco barevného pro dětské lékaře, aby se děti při zákroku tolik nebály. Nemusela jsem dlouho přemýšlet a přišla jsem s konceptem „veselých zástěrek“, který jsem velice brzy rozšířila i o trička s barevnými obrázky, které si sama kreslím. Každý obrázek znázorňuje jednoduchý příběh, o němž může lékař nebo sestra s dítětem mluvit, a odpoutat tak jeho pozornost od okolního dění. V současné době používáme 18 druhů obrázků, a to proto, aby každý člen zdravotního personálu mohl nosit svůj vlastní, unikátní model.K oblečení necháváme tisknout také omalovánky pro hospitalizované nebo ošetřované děti. Omalovánky obsahují stejné motivy, jaké nosí lékaři na svém oblečení. Toto oblečení se již uchytilo v mnoha nemocnicích nejen v České republice, ale také na Slovensku (zejména v Bratislavě). Při výrobě používáme výhradě zdravotně nezávadné materiály, které prošly mezinárodními testy a vyrábějí se přímo v České republice. Obrázky jsou tištěny speciálním potiskem. Naše oblečení však není určeno jen pro onkologii, ale pro všechna oddělení zaměřující se na léčbu dětských pacientů. Oděvy své uplatnění nacházejí dokonce i v rámci LDN a geriatrických oddělení, aby alespoňtrochu pohladily duši starých a nemocných lidí, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých.

V čem spatřujete svůj hlavní přínos do soutěžního projektu ORDINACE ROKU?

Smyslem mé tvorby je pomoci lékařům a sestřičkám odpoutat pozornost dětských pacientů od vyšetřenísměrem k něčemu pozitivnímu. Sama mám dvě malá vnoučátka, a tak moc dobře vím, jak důležité je, aby lékař, sestry a celá ordinace byli barevní, pokrytí obrázky a pozitivní. Zkrátka aby děti od prvního vstupu do ordinace nevnímaly, že je bude při vyšetření něco bolet, nebo že je možná čeká cosi nepříjemného. Jde o to, aby dítě mělo pocit, že je mu lékař spíše velkým kamarádem, který mu dokáže pomoci. Navíc jsem přesvědčena o tom, že i samotní lékaři potřebují motivovat a pochválit, protože si to bezesporu zaslouží – jejich práce je přeci velmi důležitá a zodpovědná. Proto jsem ráda, že je lidé mají možnost veřejně nominovat a vyjádřit jim tak svůj dík. A jelikož se lidem líbí méobrázkové oblečení a podporují ho, mám nespočet příležitostí s nimi o projektu ORDINACE ROKU mluvit a při té příležitosti ho i představit jako soutěž, do které má smysl se zapojit.

Je známo, že pravidelně organizujete charitativní přehlídky, na něž se sjíždí lékaři z nemocnic a dětských oddělenípo celé České republice. Na jedné z připravovaných akcí se společně s další známou osobností, paní Kateřinou Cajthamlovou, představíte jako mediální tvářprojektu ORDINACE ROKU. Těšíte se na toto společné setkání?

Ano, v rámci svého projektu „Návraty k hodnotám“ pořádám společenské události, které jsou propojeny módou, hudbou a vzácnými hosty. Projekt má za cíl uměleckým způsobem upomínat na důležitost rodiny, úcty člověka k člověku, duchovního života, ale také na úctu k místům, kde jsme se narodili a kde máme své kořeny. První adventní neděli, která letos vychází na datum 3.12.2017,se bude vmé rodné obci Ostrožská Nová Ves konat již devátý ročník takového večírku,na nějž se každoročně sjíždějí lidé z celé České republiky. A jsem ráda, že vedle významných osobností z různých uměleckých směrů, které zde budou vystupovat, zde mohu představit také projekt ORDINACEROKU,v jehož rámci společně s Kateřinou Cajthamlovou a Janou Doleželovou působím jako mediální tvář. Svou účastí nás tentokrát poctí i manažerka projektu, paní Zuzana Štemprochová. Na toto setkání se samozřejmě velice těším.