Antikoncepce je obrovské téma pro každou z nás. Je tomu tak možná i proto, že naše rozhodnutí pro jeden konkrétní antikoncepční prostředek má dopady na celou řadu oblastí. Antikoncepce může představovat výrazný zásah do našeho organismu, ovlivnit psychické zdraví, nepříznivě dopadat na životní prostředí nebo zhoršit náš každodenní komfort. Často se zdá, že nehledě na to, kolik odborných i populárních článků projdete, jednoznačná volba jednoduše neexistuje a každý typ antikoncepce představuje více nebo méně přijatelný kompromis. Vzdát se tabletek i nehormonální antikoncepce přitom na většinu z nás působí až příliš riskantně, a navíc to bezpochyby není volba, která by dokázala obohatit sexuální život – spíš naopak.

Důvodů, proč váhat, je celá řada. Každá z nás slyšela o kamarádce kamarádky, která měla z dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce srdeční problémy nebo trombózu a každá z nás si v záplavě uklidňujících článků našla jeden, který jí zdravotní rizika hormonů nepříjemně vystavil před oči. Pravda je taková, že vedlejší účinky má každý lék ve větší nebo menší míře a různé druhy hormonálních antikoncepcí nejsou výjimkou. Každý lékař Vám před použitím řekne, že pokud patříte mezi rizikové skupiny, měla byste se hormonální antikoncepci vyhnout obloukem – a to, že Vám nikdo nedá stoprocentní jistotu, že se Vás vedlejší účinky netýkají, je normální. Pro tisíce žen jde o kompromis, které jsou ochotné podstoupit. Pro ty, které se zásahu do svého organismu bojí, existuje ale jediná odpověď, která jim dá jistotu: nebrat.

A pak tu jsou nehormonální prostředky, které slibují dlouhodobou a bezstarostnou antikoncepci všem ženám, které hormonální metody odmítají. Mezi ně patří na prvním místě nehormonální nitroděložní tělíska. Jde o prokázanou a vysoce spolehlivou metodu antikoncepce, která je mezi ženami velmi výrazně rozšířená a jejíž rizika jsou minimální kromě možnosti zhoršení menstruačních křečí nebo výjimečně se vyskytujících zánětů. I přesto nejde pro většinu z nás o samozřejmou, instinktivní volbu a spousta žen dochází k závěru, že nechat si do dělohy zavést cizí předmět je jednoduše příliš nepříjemná představa na to, aby to celé stálo za to.

Existuje pro ženy, kterým běžné antikoncepční prostředky nevyhovují a zároveň zatím nechtějí mít děti, rozumná alternativa? Odpověď je až překvapivě jednoduchá, přitom ale účinná a především přirozená. Čím dál tím víc mladých žen dnes volí cestu, která je dokonale přímočará – cestu bedlivého sledování vlastního cyklu. Takové řešení se možná na první pohled zdá až příliš primitivní a zároveň nepříjemně organizačně náročné, ve skutečnosti ale existují důvody, proč jeho obliba rapidně stoupá. Moderní technologie, které má každý na dosah ruky, totiž každé z nás umožňují popsat i předvídat průběh cyklů s precizností, která nebyla nikdy dřív dosažitelná. Jako mávnutím proutku se tak z přirozeného plánování stává bezpečná a intuitivní metoda, která umělé a často nepřijatelné metody antikoncepce nahrazuje svobodným, přirozeným rozhodováním.

Přirozené plánování bylo dlouhou dobu jen jednou nepříliš přitažlivých antikoncepčních metod právě proto, že vyžadovalo pečlivé sledování vlastních cyklů a velkou disciplínu. Jenže časy se mění a objevuje se spousta důvodů, proč je naopak najednou pro spoustu z nás první volbou. Sledování cyklu dnes umožňuje celá řada inteligentních aplikací, které dokážou velmi exaktně spočítat pravděpodobnost početí i další parametry. Pro ty, kdo touží po opravdové spolehlivosti, jsou ale aplikace jenom začátek. Na trhu jsou v současnosti k dostání i mnohem intuitivnější metody, jak fázi cyklu určit.

Jednou z těch špičkových jsou minipočítače Lady-Comp od společnosti NaturComp, které umí plodné a neplodné dny určit s více než 99 % přesností a jejich účinnost je tak srovnatelná s účinností hormonální antikoncepce. Na rozdíl od aplikace v chytrém telefonu jsou spolehlivě testované a nepotřebujete k nim už nic navíc. Jediné, co od své uživatelky Lady-Comp vyžaduje, je přibližně minutové ranní měření teploty v ústech pomocí vbudovaného teplotního senzoru, pomocí kterého přístroj přesně vypočítá dobu ovulace a jedním kliknutím Vám sdělí Vaši plodnost pro dalších 24 hodin. Jednoduchá data srovnává Lady-Comp s milionem dalších cyklů a dokáže Vám tak pomoct, i když třeba trpíte velmi netypickým nebo nepravidelným průběhem cyklu. A až přijde čas na miminko, má společnost k dispozici i variantu Lady-Comp Baby, která díky pečlivé analýze cyklu, vlastnímu těhotenskému testu i predikci pohlaví dítěte nabídne všechno, co budete při usilování o otěhotnění potřebovat, aniž byste se musela nepříjemně stresovat: podle nezávislých průzkumů Lady-Comp Baby dokázal pomoct dokonce 75 % žen, které měly dříve s otěhotněním problém.

Kompromisy musí každá z nás dělat denně. Jak dlouho ale budeme ochotné dělat kompromisy se svým tělem? Odhodit pilulky i další antikoncepční prostředky je právě teď mnohem snazší než kdy dřív, a i proto se k tomu rozhodují tisíce dalších žen. Možná i pro Vás právě nastal ten správný čas vydat se přirozeným směrem!